HOE ZORGEN KPI’S VOOR KWALITEIT BINNEN RGS?

Ga je op zoek naar informatie over KPI’s binnen jouw branche, dan zul je specifieker moeten zoeken dan enkel het woord ‘KPI’. De afkorting KPI staat voor Kritieke Prestatie-Indicator. Het zijn variabelen waarmee prestaties van ondernemingen geanalyseerd kunnen worden. Echter meet je in elke branche andere prestaties. In een zorginstelling worden er bijvoorbeeld andere KPI’s gehanteerd dan in een boekhandel. Wel wordt er (meestal) gewerkt vanuit vier deelgebieden, namelijk: algemene, financiële, IT en zorg KPI’s. Zo kan een wachttijd relevant zijn voor zowel de zorginstelling als de boekhandel. Maar is een KPI als aantal opnames weer enkel relevant voor de zorginstelling.

Ook binnen de softwareapplicatie van RGS+ vind je KPI’s. Deze zijn voornamelijk technisch en uiteraard gerelateerd aan het vastgoedonderhoud. Deze KPI’s vallen onder de methodiek van Kwaliteit in Balans (KiB), dat onderdeel is van Resultaatgericht Samenwerken (RGS). De KiB methodiek, met daarin dus de prestatie-indicatoren, heeft RGS+ ingericht binnen de vaste softwarestructuur. De kwaliteitsuitgangspunten (KUP) binnen de KiB – die gebruikt worden om de normen vast – of samen te stellen – kennen verschillende thema’s. Deze zeven thema’s hebben we voor je toegelicht in een blog over de Kwaliteit in Balans.

DE VOORDELEN VAN (HET WERKEN MET) KPI’S BINNEN RGS+

Elk bedrijf of organisatie werkt met een doel. Je wilt een bepaalde omzet behalen, de kwaliteitsstandaard boven een specifiek niveau houden of een klanttevredenheid boven de 8 hebben. Met KPI’s zet je variabelen vast waarmee je kunt aflezen of je op koers ligt ten opzicht van jouw doelstelling.

Door alle gegevens en details van de verschillende variabelen bij te houden, kun je niet alleen zien of je op het juiste pad zit. Je kunt deze gegevens (deels) ook gebruiken om te voorspellen of jouw huidige doelen ook in de toekomst nog haalbaar zijn. Binnen de RGS vind je vooral veel technische KPI’s. Denk daarbij aan welk energielabel of welke NEN-score er van toepassing is voor een object.

Deze KPI’s worden onderverdeeld in zeven thema’s binnen de KiB methodiek. De thema’s noemen we ook wel de kwaliteitsuitgangspunten. Binnen deze uitgangspunten maak je een keuze uit alle normen en vervolgens vorm je de prestatie-indicatoren. De KUP’s zijn er enkel voor de planvorming en het bepalen van de normen. Het meetbaar maken van deze gekozen normen doe je met de KPI’s. Aan de gebreken die naar voren komen hang je de KPI’s vast. Hiermee bepaal je een percentage, bijvoorbeeld het percentage houtvocht. Wanneer dit percentage onder de norm hangt, is de KPI afgekeurd.

Voorbeeld van KPI’s in de softwareapplicatie RGS+.

WAT ALS ER NIET WORDT VOLDAAN AAN DE KPI’S?

De KPI’s zijn natuurlijk niet voor niets opgesteld. Zoals we eerder al aangaven geeft het een uitgangspunt waarmee de kwaliteit van het object kan worden vastgesteld en vastgelegd. Je maakt prestatieafspraken op basis van de kwaliteitsuitgangspunten. De KPI’s moeten een minimum percentage behalen om als ‘akkoord’ door te gaan. Worden ze (deels) afgekeurd, dan is er dus niet voldaan aan de prestatieafspraken. In dat geval gaan de opdrachtnemers met elkaar in gesprek om gezamenlijk een oplossing te vinden. Op deze manier blijft de kwaliteit altijd in balans.

WIL JE GRAAG MEER INFORMATIE OVER RGS+ OF KPI’S?

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over onze inspectiesoftware of de manier waarop wij binnen de software met KPI’s omgaan? Neem dan zeker contact met ons op via het contactformulier. We geven je graag (extra) inzicht en informatie over de RGS+ applicatie en KPI’s.